Gaudir de la natura, conèixer iniciatives econòmiques i socials lligades a l’agricultura ecològica, descobrir el que el bosc mediterrani pot oferir als nostres plats i entendre les bases del raw food és la proposta que ens van realitzar els companys del col·lectiu Vilamón durant la jornada que vam realitzar del dia 7 de setembre.
La primera part de la sortida començava molt a prop de la ciutat de Barcelona amb la visita de l’espai que té l’Ortiga a Can Monmany (Valldoreix), a les faldilles de Collserola. L’Ortiga va començar com un hortet i ara mateix ja conreen 10.000 m2 de superfície. Els treballadors de l’Ortiga utilitzen tècniques d’agricultura ecològica, és a dir que respecten els cicles biològics naturals de les plantes, no apliquen productes de síntesi química ni herbicides als conreus i fertilitzen amb fems orgànics. A part de fer cistelles ecològiques per vendre a consumidors conciencistas amb la sostenibilitat i la salut, promouen una part molt interessant d’educació per adults i escoles.
La segona part, va ser a càrrec de Natural Walks, una empresa independent formada per un grup de professionals de diferents àmbits de treball (hostaleria i restauració, salut, ecoturisme, biologia i medi ambient), amb uns valors en comú: el compromís amb el territori i la conservació del seu patrimoni natural i cultural. La passejada relitzada pel biòleg Evarist March ens va transportar a l’interior del bosc mediterrani per conèixer aquelles plantes i fruits que tenim a l’abast i que poden ser font de matèries primeres per les nostres cuines, des d’una vessant tradicional de coneixement ancestral de les plantes mediterrànies que podem recuperar per fer més interessants els nostres plats i conèixer les diferents propietats que amaguen.
Finalment la jornada va acabar a les dependències de l’hostal i restaurant INOUT, que pertany a una organització no lucrativa que té com a missió la integració laboral de persones amb capacitats diferents, els quals conformen una part de la plantilla de professionals que hi treballen. També tenen molt en compte els aspectes ambientals de les instal·lacions i per això compten amb una caldera de biomassa per l’aigua calenta i calefacció, utilitzen leds per minimitzar el consum elèctric i la decoració i mobles són de segona mà.
En aquest espai tan singular i en el que es fa una labor social molt important va tenir lloc el sow cooking de Spiritual Chef amb el cuiner Javier Medvedovsky i la seva sòcia Gloria García Lerma, ells ens van introduir al món del raw food. Aquesta tendència culinària de “menjar viu” es basa en el consum d’aliments en el seu estat natural, o sigui, cru. Principalment es tracten fruites fresques i seques, verdures, hortalisses, algues, llavors, brots o germinats i tots els productes derivats directament d’aquests ingredients tal com olis, pastes de fruita seca, etc. Els assistents vam poder gaudir d’un meravellós menú, preparat en directe a partir de fruites i verdures crues que no va deixar indiferent a ningú. Per començar a obrir boca, un suc de síndria, seguit d’un paté de pastanaga. El plat principal va ser un plat de falsa pasta feta de tires de carbassó i per finalitzar un pastís d’ametlles, dàtils i figues. Unes delícies que conserven tots els nutrients i que ens van entusiasmar.
La jornada va ser rodona, només ens queda agrair al col·lectiu Vilamón per aquesta sortida tan gratificant i per obrir-nos els ulls cap a un turisme de qualitat, innovador i responsable. Des de Loom Sustainable Experiences és tot un plaer treballar amb ells per promoure un turisme diferent i sostenible.
No us deixeu d’interessar per la resta d’esdeveniments sostenibles que es realitzaran en el marc de Vilamón!
Comentarios