top of page
  • Writer's pictureloom sustainable

La sostenibilitat no fa vacances!

Per fi han arribat les vacances! Moltes persones farem durant aquest estiu alguna escapada fora de la zona on residim, alguns escolliran zones naturals i altres més urbanites visitaran ciutats. Sigui quina sigui la destinació escollida no podem oblidar la nostra responsabilitat a l’hora de viatjar, i és que la sostenibilitat no fa vacances.


El turisme és avui dia una de les indústries més grans arreu del món amb una petjada económica d’aproximadament un trilló de dollars anual, el que ens indica que els viatgers tenen un gran poder sobre l’economia de les comunitats i per tant sobre la sostenibilitat.

Per no oblidar les nostres responsabilitats com a viatgers volem presentar-vos diverses entitats que treballen cap a un turisme més sostenible i que poden ajudar-nos a escollir millor les nostres destinacions:


Per les persones a qui els agradi els viatges llargs recomanem visitar el web de Ethical Traveler, un projecte sense ànim de lucre del Earth Island Institute, fundat per “donar poder als viatgers a canviar el món”. Diuen al seu web que busquen utilitzar la influència econòmica del turisme per protegir els drets humans i el medi ambient. Cada any Ethical Traveler publica un informe sobre les 10 destinacions més ètiques.



Aquestes destinacions s’escullen, a grans trets, revisant les polítiques i pràctiques de les nacions en el desenvolupament global i es seleccionen aquelles nacions que han fet un millor treball vers la promoció dels drets humans, preservació del medi ambient i desenvolupament social. Per tant visitant aquests països contribuïm econòmicament a què es continuïn desenvolupant aquestes bones pràctiques en sostenibilitat.


Aquest any les 10 destinacions més ètiques són (per ordre alfabètic):

Cap Verd.Chile.Dominica.Lituania.Maurici.Palaos.Samoa.Tonga.Uruguay.Vanuatu.


Una altra proposta nova és la de Mint 57º. No només viatgen a entorns naturals, sinó que a més realitzen activitats d’aventura respectuoses amb el medi ambient i la fauna, sense oblidar que els seus hotels són respectuosos amb el seu entorn. Realitzen els Viatges Eco i Turisme Col·laboratiu, i conceben els viatges com una aventura en grup per a viatgers (i no turistes) que volen compartir experiències i vivències. Es basen en una xarxa de col·laboradors o Mint-Leaderes de la qual qualsevol pot formar part. Pots informar-te al seu web.



Si la nostra opció és quedar-nos una mica més a prop, sense oblidar la sostenibilitat, no podem passar sense recomanar el web de la Mochila Verde (pròximament Wecoplan). A aquest web pots trobar una àmplia oferta d’activitats, allotjaments, destinacions o restaurants que tenen en compte la sostenibilitat. Es basen en la creença que el viatger ha de ser responsable de la seva petjada ecològica i té el poder d’escollir i decidir com reduir-la, tot practicant turisme de qualitat i responsable.


Si vols més informació de com ser un turista sostenible pots trobar més documentació a l’Organització Mundial del Turisme (UNWTO) organisme internacional vinculat a les Nacions Unides. Aquesta organització ha publicat una sèrie de guies, informes o tríptics com “El turista i el viatger responsable” o “Consells pràctics per viatjar pel món”.


I amb totes aquestes referències només queda desitjar-vos unes bones i responsables vacances! Fins al setembre!

10 views0 comments
bottom of page