top of page
  • Writer's pictureloom sustainable

Saps que és el cotò orgànic? (entrevista a Santi Mallorquí)

Updated: Dec 5, 2019

Arran del Bcn Ethical Fashion Fest, fa uns dies que estem centrats en la moda sostenible i no volíem perdre l’oportunitat de fer una entrevista a Santi Mallorquí, CEO de Organic Cotton Colours S.L, principal patrocinador del festival, per poder parlar una mica més del que representa la seva empresa i quins beneficis aporta.


detalle de algodón orgánico,
cotó orgànic

Organic Cotton Colours S.L és una empresa que fabrica teixits de cotó orgànic certificat, productes de cosmètica natural i de neteja.


Santi Mallorquí en su tienda de Organic Cotton Colours, Mesa con productos de algodón orgánico. Al fondo, maniquís con vestidos de algodón, y estanterías con prendas de algodón. Color blanco y beige.
Santi Mallorquí de Organic Cotton Colours

Ens podries explicar a què és el cotó orgànic? Quins beneficis aporta per les persones i el medi ambient? El cotó orgànic és aquell que no prové d’una llavor modificada genèticament i a més no utilitza cap mena de fertilitzant, insecticides o pesticides en el procés de cultiu. Fins aquí hauríem definit el que comporta cultivar de manera agroecològica, els resultats en comparació amb el cultiu convencional es manifesten en la terra i en les persones que hi treballen: no destruint la biodiversitat dels camps, aprofitant els recursos naturals, combatent les plagues amb insectes autòctons, utilitzant fertilitzants dels mateixos animals que treballen la terra i molts més exemples d’aprofitament del què genera l’entorn natural. Per fer-vos una idea, en el cultiu convencional de cotó s’han de fer com a mínim 25 passades amb avionetes per aplicar els productes químics i combatre les plagues, només aquesta aigua contaminada en tots els camps de cotó de Brasil equival a la necessitat pública i privada d’aigua d’una ciutat de 350.000 habitants durant 3 mesos.


El cotó orgànic que estem produint a Brasil està cultivat no només amb els principis de comerç just (que vol dir que l’agricultor rep un preu just per la matèria cultivada) sinó que disposem de 450 agricultors que formen part del projecte i que són els propietaris de les seves terres, 1 hectàrea de mitjana, on hi cultiven també 4-5 aliments. D’aquesta manera s’alimenten tots els membres de la família i els animals que hi treballen. Aquest modus vivendi ha fet que ens decantem per establir el nostre projecte a Brasil i contractarem més agricultors a cada temporada, els que formen part del projecte saben que ens comprometem a quedar-nos tot el cotó que puguin produir. Aquesta estabilitat és la base per obtenir una major qualitat any darrere any.


En la transformació posterior del cotó, és a dir la filatura i a la teixidura no apliquem blanquejants, tints o processos humits. Seguint aquesta filosofia proporcionem productes purs no tractats químicament per oferir als nostres clients peces que siguin aptes per a persones molt sensibles i amb pells delicades. El confort i benestar que proporcionen els nostres productes es nota i l’usuari en queda molt satisfet.

Les diferències i avantatges respecte al cultiu de cotó convencional pel medi ambient són molt notòries i es manifesten en la salut de les persones, respectem el medi ambient i fomentem un nou tipus d’economia del bé comú.


Detalle de un campo de algodón orgánico, en la puesta de sol. Plantas con el algodón florecido.
Campo de algodón orgánico de Santi Mallorquí

On es cultiva el cotó orgànic? Perquè creus que no és un cultiu més popular a casa nostra? Es cultiva en molts països del món. Xina, EEUU, Índia, Turquia, Brasil serien els mercats més potents tot i que Pakistan, Africa, Egipte, Burkinafaso i molts d’altres també estan produint. Normalment són monocultius explotats per un terratinent que contracta agricultors perquè treballin la terra. Grans extensions d’on se’n nodreixen les grans indústries de processament d’aquest cotó: Desmotadores on separen la llavor de la floca, filatures, teixidures, tintoreries, fàbriques de manufactura, rentats i acabats i posteriorment tota la indústria de la moda. Realment es calcula que només en el cultiu hi treballen 100 milions de persones. Per això es calcula que és el responsable del 10% de la contaminació mundial.

La climatologia és un factor clau perquè no sigui un cultiu tradicional a Catalunya, Andalusia en canvi sí que se’n produeix, el terreny argilós, altes temperatures, temporades de molta sequedat i grans extensions de terra per a conrear fan que sigui apte per al cultiu del cotó. Avui sabem que es comença a fer algun cultiu seguint mètodes agroecològics, de ben segur que ben aviat n’hi haurà d’orgànic també.


És cert que el cultiu de cotó consumeix grans quantitats d’aigua? Quins mètodes utilitzeu vosaltres per millorar aquest inconvenient? És cert, i tant! Abans he comentat l’aigua que s’utilitza només per tractar-ne el cultiu, hem de sumar doncs les que s’utilitzen a la neteja, filatura, teixidura on més impacte en genera i en els acabats que s’apliquen en els teixits com suavitzants, abrillantats, merceritzats, antibacterians, antiarrugues etc. si sumem l’aigua en tot el procés, estem parlant d’uns 2400 litres d’aigua per a una samarreta, 10.000 litres en el cas d’uns texans convencionals. Avui hi ha sistemes molt més eficients.


Prendas de vestir de algodón orgánico de Santi Mallorquí de Organic Cotton Colours. Faldas tejidas, tops, camisetas sin manga y pantalones de color beige, blanco, marrón.
Prendas de Santi Mallorquí

Parlem una mica dels vostres productes cosmètics i de neteja: quines són les matèries primeres utilitzades per la seva elaboració? D’on provenen? Els fabriquem a Barcelona, i les fórmules les ha elaborat la mateixa persona fa més de 15 anys. Ell entén la nostra filosofia i sempre s’ha ocupat de proporcionar-nos un producte a base d’ingredients ecològics, sense parabens ni derivats del petroli. Entenem que és una línia bàsica però que complementa la nostra activitat principal. Els productes de neteja per la roba i per la llar fa només 4 anys que els vam presentar perquè en la neteja de la casa és on més contaminants fiquem a les nostres llars.


Al vostre web parleu de l’arrel del traïdor per cosmètics, què és i quines propietats té? És un producte que venem des de fa molts anys, es fabrica a Múrcia i és d’una arrel de la família de l’alkhana tintoria que macerada durant 4 anys amb oli d’oliva té unes propietats excepcionals per a tot tipus de trastorns de la pell. La que tenim actualment és una producció especial amb 20 anys de maceració. El seu ús es remunta a l’edat mitjana per curar les ferides de guerra. Va bé per ajudar a la cicatrització, estimula la circulació, regenerador cel·lular, tractar èczemes, herpes, psoriasi, taques de pell, acne etc.

251 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page