top of page
  • Writer's pictureloom sustainable

De quants materials està fet el teu raspall de dents?

LOOM ha impartit aquest mes el curs “Gestió Ambiental a l’Empresa’ a la Fundació Pere Tarrés. Una de les sortides que vam fer amb els alumnes va ser a la conferència de Sophie Thomas,codirectora del Design in the Action Research Centre at The Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce (RSA). i del projecte The Great Recovery.


Thomas va fer una gran conferència sobre els principis de l’economia circular i la importància de l’ecodisseny en les empreses. L’ecodisseny ha de servir per crear productes intel·ligents, és a dir que després de la seva vida útil els components dels quals estan formats puguin separar-se i cada material pugui tornar a ser reutilitzat per crear el mateix producte o diferents. D’aquesta forma, donem una segona vida als materials, estalviem recursos i reduïm al mínim els residus.

En l’economia circular, els principis de les tres R (reduir, reutilitzar i reciclar) són portats al límit i l’ecodisseny ha d’ajudar perquè aquest procés de recuperació sigui viable tècnica i econòmicament, fent productes fàcils de desmuntar i tornar a utilitzar. En aquest procés, intervenen diferents persones creant grans quantitats de possibilitats en l’àmbit laboral.


Posteriorment vam participar en el taller pràctic ‘The Great Recovery Workshop’ on la Sophie ens va fer reflexionar sobre un objecte molt quotidià i que tenim tots a casa, el raspall de dents. Mai m’havia parat a pensar que és un objecte que necessitarem sempre i que té una vida útil molt curta, ja que contínuament l’estem renovant, aproximadament cada tres mesos i durant tota la vida. Per tant, la quantitat de residus que es generen amb els raspalls de dents tot i la seva mida reduïda, és prou important.


Per tal que els assistents s’adonéssin de la importància de l’ecodisseny, el workshop va consistir a disseccionar dos raspalls de dents, un elèctric i un ordinari. L’exercici va servir per fixar-nos en la dificultat que suposa  separar cada part (diferents plàstics, diferents metalls, niló, etc.) i com a resultat vam obtenir una gran quantitat de diferents materials (sobretot en l’elèctric).


Per tant, a l’hora d’escollir un raspall de dents haurem de pensar més enllà de la forma, la duresa o els colors i reflexionar sobre quin segon ús li podríem donar, si es tracta d’un material reciclat o si està fet d’un únic tipus de plàstic, més fàcilment reciclable.


Tot per intentar crear consciència, valorar més l’ecodisseny i començar a impulsar l’economia circular.

*Gràcies als alumnes del curs, ha estat tot un plaer!

77 views0 comments
bottom of page